Стандарт на работа

Epagneul Breton

Стандарт на работа

Походка (движение)бодра, жива, бърза, енергична, темпераментна. Енергичен галоп, бързо следващи съсредоточени движения. Не е желателно: дълъг или с ясни контури галоп.

Стойка на главатависоконосена глава, но не прекалено над линията на гърба. Главата е в непрекъснато движение, което при сигурното обоняние на животното води до непрекъснато търсене на дивеча. При определени обстоятелства, затрудняващи търсенето, са позволени бързи търсещи движения по земя.

Търсенетрябва да е интелигентно и методично, без да изглежда като механично. Непрекъсната връзка с водача.

Стойката При улавяне миризмата на дивеча, след кратък контрол, кучето трябва да покаже много авторитет и сигурност при блокирането на плячката. Стойката трябва да е изправена, спонтанна, насочваща, въпреки че при изненадващи стойки се толерира и друго поведение, но при условие, че високо поставената глава е в посока на дивеча, като доказателство, че владее положението.

Проследяване (дебнене) на дивечапри команда от водача или спонтанно. Кучето трябва да покаже решителност и предпазливост, за да запази контакта между водача и дивеча, докато той литне. Отказът от проследяване е тежка грешка (освен ако дивечът не е в непосредствена близост).

Апортиране (донасяне)на суша и от вода; изпълнение по команда, спонтанно, будно, живо и бързо.

/превод от френски: Станислав Димитров – qwerty/

Използване на текста, или части от текста на публикацията без разрешение от УС на КЕБ е нарушение на „ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА“!